Sociale medier frarøver os evnen til at lytte til os selv

sociale-medier

En meget atypisk og enormt ualmindelig lang titel, som dagens indlæg har fået… men jeg forsøgte virkelig at koge det ned, og måtte indse, at det bare ikke rigtig kunne lade sig gøre. Så ja, du har fået klasket en lidt for lang sætning i ansigtet, men jeg er alligevel glad for, at den fangede dig, og fik dig til at læse videre.

I dag vil jeg gerne have lov til at snakke lidt om sociale medier – surprise, surprise. Det bliver måske lidt et indlæg, som minder om ‘Ugens Tanker’, men fred være med det… Det er vigtigt igen at sige, at bloggen kun indeholder mine egne meninger og holdninger – medmindre andet selvfølgelig er skrevet.

ADVARSEL… nej, der er ikke en rød tråd i dette indlæg, så du kan ligeså godt lade være med at lede. Indlægget er udelukkende en tankestrøm fra mig, som ikke kan begrænse mig.

Hvad synes jeg om sociale medier?

Da jeg gik i 6. klasse, brugte vi lang tid i skolen på at snakke om net-etik (altså, hvordan man opfører sig etisk korrekt på nettet). Da jeg begyndte i elevrådet i 7. klasse og frem til 9. klasse havde vi workshops og foredrag omkring de sociale medier og alt det, som vi unge skal være særligt opmærksomme på.

Jeg har intet imod de sociale medier som sådan, det skal lige slås fast. Jeg synes, at medierne kan bruges til rigtig mange super gode ting. Men holdningen er meget dobbeltmoralsk, fordi de sociale medier kan godt nok også bruges til nogle af de værste ting, som sker i vores ungdom lige nu.

Så ja, min holdning til sociale medier er meget splittet. Nu har jeg jo en blog, så på én eller anden måde, har jeg jo tilsluttet mig kredsen af de socialeforbrugere.

Så, hvad er det dårlige?

Når jeg skriver, at de sociale medier frarøver os evnen til at lytte til os selv, så mener jeg helt konkret, at vi mister evnen til at se, hvad der er vigtigt for OS SELV. Vi sammenligner os overalt socialt – ligemeget hvor meget vi prøver at undgå det. Vi spejler os i andre personer. Måske spejler vi os endda i personer, som vi slet ikke har mødt i virkeligheden.

Og der er ikke noget galt i at spejle sig i andre og lade sig inspirere. Men det er f.eks. nemt at se forskel på, om en forfatter til en bog har ladet sig inspirere eller udført plagiat. Og problemet opstår netop lige der, hvor vi begår plagiat mod os selv. Hvor vi vælger at bruge 10 timer om ugen på fitness, fordi medierne siger vi skal, ikke fordi vi selv har lyst. Vi lytter ikke til vores eget behov. Hvad har jeg virkelig brug for?

Men hvad hvis man ikke ved, hvad man har brug for?

Ud fra egen erfaring, så er dette et typisk problem for mange unge piger, fordi vi simpelthen er vokset op med at tage så hamrende meget hensyn til alle andre. Ja, det er fint, at du kan åbne døren for gamle mennesker, eller at du kan hjælpe dine veninder med lektier – selvom du egentlig slet ikke selv har nået at lave noget som helst.

80% af tiden, så ved jeg ikke, hvad jeg har brug for. Det er min realitet. Min virkelighed. Jeg er så udsøgt dårlig til at træffe mine egne beslutninger, fordi jeg altid tænker på påvirkningen af andre – DET ER DER HELLER INTET GALT I. Men nogle gange kan vi godt være der så meget for andre, at vi glemmer, hvordan vi skal være der for os selv.

Alle ved inderst inde, hvad de har brug for. Det handler udelukkende om, hvor meget man lader sig påvirke af omverdenen. Skal du spise pizza til aftensmad, eller skal du spise vegansk agurkesuppe? Lytter du til dig selv, eller lytter du egentlig til stemmer fra resten af samfundet?

Vi skal være kritiske på de sociale medier

De sociale medier er fyldt med piger – og drenge -, som kæmper dag ud og dag ind for at få det perfekte “insta-worthy” billede til at iscenesætte dem selv. Vi bruger de sociale medier til at søge anerkendelse for andre. Vi kan jo godt alle sammen blive enige om, at det er fedt, når man får et ekstra ‘like’ på et billede, eller en sød kommentar. Og selvom det føles så pokkers vigtigt, hvem der har flest ‘likes’, så er det jo ikke det, som skaber værdi i livet.

Pas på, at du ikke falder i fælden, hvor du skal se ud som alle andre, for også at være populær i det virkelige liv. Ja, måske ser de populære glade ud – nogle af dem er det måske endda også oprigtigt. Men hvis du elsker grønne bukser, og det kan skabe værdi for dig, så skal du kun lytte til dig selv.

De folk, som rent faktisk godt kan lide dig vil blive hængende ligemeget, hvordan du ser ud – om du ligner de andre, eller dig selv.

~

Budskabet i dagens indlæg er vel egentlig, at vi skal være stolte af os selv. Vi skal være stolte, når vi vælger en aften på sengen med en god bog – i stedet for en aften i byen, som vi ikke havde lyst til. Vi skal være stolte over de interesser, vi har… og stolte over de ting, som gør, at vi ikke helt ligner de andre. Du skal ikke sammenligne dig selv med nogen som helst anden, for ligemeget hvad, så vil du aldrig komme til at ligne dem.

~

Jeg håber, at du kunne få noget ud af dagens indlæg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *